Huurverhoging – Waarom?

4 mei 2021
0 Comments
huurverhoging

Voor sociale huurwoningen geldt een wettelijke maximale huurverhoging die afhankelijk is van je inkomen.
Voor huurwoningen in de vrije sector is er geen maximum en mogen de verhuurders zelf de huurverhoging bepalen.
Wel mag de verhuurder de huur maar 1 keer in de 12 maanden verhogen. Huurverhoging in de vrije sector kan op 2 manieren of het is vastgesteld in het huurcontract of via een nieuw huurcontract.

In het huurcontract staan de afspraken over de eventuele huurverhoging.
Je bent hiermee akkoord gegaan toen je het huurcontract ondertekende.
De verhuurder hoeft dus geen voorstel te doen voor een huurverhoging, maar kan jou hiervan op de hoogte stellen hoe hoog de huur wordt en hoe deze berekend is. Er kunnen verschillende manieren zijn hoe de afspraken over een huurverhoging in het huurcontract staat.

Indexeringsclausule

Bijvoorbeeld de indexeringsclausule dit is tevens ook de meest gebruikte bepaling in het huurcontract om de huurprijs jaarlijks te verhogen. De huurverhoging wordt berekend op basis van de consumentenprijsindex oftewel de CPI van het centraal bureau van statistiek (CBS).

Opslagpercentage

Er kan ook een afspraak staan over een jaarlijkse opslagpercentage van bijv. 4% het percentage mag de verhuurder zelf bepalen.Markthuuraanpassing

En dan hebben we ook nog de markthuuraanpassing. Dit kan voor jou betekenen dat de huur in 1 keer flink omhoog kan gaan. De verhuurder kan 1 keer in de 5 jaar de huurprijs aanpassen naar de actuele markthuur. De markthuur staat voor de huurprijs waarvoor op dat moment vergelijkbare woningen worden verhuurd. Wel moet de verhuurder kunnen onderbouwen wat de actuele markthuur van dat moment is. Dit komt niet vaak voor in huurcontracten omdat dit voor een verhuurder lastig te onderbouwen is wat momenteel de markthuur is.

Nieuw huurcontract

Staat er in jou huurcontract geen afspraken over een eventuele huurverhoging? Dan kan de verhuurder jou huur alleen verhogen door jou een nieuw huurcontract voor te stellen. Wil je hiermee niet akkoord gaan? Dan kan de verhuurder naar de rechter stappen. En indien de rechter het een redelijk voorstel vind moet je wel akkoord gaan met het nieuwe huurcontract of anders opzoek naar een andere woning.